-----------------------------------
catalin dumitru
03 Dec 2011 21:23


-----------------------------------
O solutie relativ ieftina la problema pusa in acest topic ar consta in achizitionarea a doua spottingscope de o calitate satisfacatoare si montarea lor in paralel.

Trebuie insa ca cele doua ochiane sa aiba axele de intrare si iesire paralele , deci redresoare porro , cu focalizare prin miscarea prismei obiectivului. 
Cele doua corpuri fiind asezate cu prismele cat mai apropiate intre ele , deci cu obiectivele cat mai distantate , fac foarte usor reglajul simultan de focus prin simpla atasare a unei curele dintate intre cele doua suruburi de reglaj , aflate deja paralele , unul langa celelalt la vreo 4-5 cm.
Cred ca se pot folosi chiar si roti dintate , cea din mijloc putand fi prinsa chiar de axul ce aliniaza ansamblul.

Ce nu-mi place , sunt ocularele cu zoom cu care vin dotate majoritatea sculelor de acest fel. In schimb , si reglajul lor poate fi facut simultan la fel de usor. Cred ca nici nu mai e nevoie de detalii pentru asta.

Din pacate , euforia privitului in sus si axele in-out paralele , vor intepeni gaturile celor 'furati' de privelistea binoculara la 50, 80 sau 100x.

Undeva intr-o carte de a lui Dodoc , se face referire la o asa zisa sarniera optica , un fel de prisma zenitala cu unghi reglabil. E o chestie grozava pe care eu nu am vazut-o la nici un dispozitiv mono sau binocular.

catalin.