-----------------------------------
HoO_Germany
02 Oct 2006 18:32

Re: Reflector de zi si de noapte...
-----------------------------------
in urma cu asproape o luna ( :lol: ) Robert imi povestea despre un LOMO Astrale Mak mitititel (ceva gen 3") care, desi dedicat obervatiilor de zi ar putea fi utilizat si pt astro.

Sigur ca nu ma astept sa vad ce as vedea si cu un Mak de 5", dar m-ar tenta o constructie optica buna, portabilitatea sa si, mai ales posibilitatea de a-l utiliza si ziua. Probabil ca pt. astro l-as monta pe un skw (HEQ1? oare exista?) manual, sau pe o alta ecuatoriala mititica.

Dar prea multe nu am aflat depre experienta in utilizarea unor astfel de telescoape mititiele pe timp de zi sau in astro.

Ciudat - am plecat de la un monstru de 40-50 kg, cu goto si am ajuns la un Mak mitititel... Si asta nu din considerente de buget...

Lomo este un fabricant de oglinzi (optica) foarte buna. 
Vorbind de acel Astele 70 Mak sau de Astele 60 Mak, amandouo optice se pot monta pe o montura usoara cum zici de EQ1. 
Telescoapele se pot folosi si ziua (cu filtru solar pentru soare) sau natura, si noaptea la luna, planete mari (Jupiter, Saturn).  Cum zici, nu poti sa le compari cu telescoape de 5" sau 6", dar iti dau preics suguranta, ca optica de la Astele 70 este comparabila cu o optica de cam 4" unei alte marci.
Asta din cauza ca Lomo iti da cel putin L/6 ptv vawefront la 632,8nm si ca ei pun Pyrex si BK-7 pentru Meniscus. Astea sant quality-glasses, care sant cu un coating excelent, unde toata transmisia iti intra in ocular.