-----------------------------------
starbuck
19 Dec 2011 23:58


-----------------------------------
Principalele probleme la Zenit daca il vei folosi cu montura vor fi greutatea (eu am un Zenit E si are 920 g) si apoi ar fi vibratiile la declansare care sunt destul de mari. Oricum aparatul e construit ca un tanc.

Vin in completarea lui Neox cu precizarea ca Olympus OM-1 este adecvat pentru astrofoto tocmai prin rezolvarea defectelor de mai sus (am avut unul dar din pacate i se bloca oglinda des si a trebuit sa renunt la el):

- greutate aproape injumatatita fata de Zenit(510g);
- cele mai mici vibratii la declansare, inclusiv in comparatie cu modelele actuale de SLR sau DSLR;
 
Ca si obiective pe M42 (daca nu-l vei folosi in prime focus) ti-as recomanda seria Takumar de la Pentax. Sunt dintre cele mai performante pe considerente de viteza, calitate optica si pret. 

Un alt aparat minunat pentru astrofoto (de asemenea membru al colectiei personale) este Pentax ME (de altfel seamana foarte mult cu OM-1). Aici ar fi de preferat varianta Pentax ME Super care permite si reglarea manuala a timpului de expunere. Pe langa avantajele legate de greutate mica are si cel mai mare viewfinder din istoria SLR-urilor pe 35mm. In plus are are si split-screen, deci este de foarte mare ajutor la focalizare. 
O problema ar fi vibratiile care nu sunt tocmai reduse dar le-am rezolvat oarecum prin inlocuirea pragului superior al oglinzii cu o fasie de cauciuc poros de la o izolatie si lipita cu super-glue. 
Pretul se invarte in jur de 3-4 mil pentru un aparat in stare buna.