-----------------------------------
valy
20 Dec 2011 15:52

Controller
-----------------------------------
Ma simt confuz in ceea ce priveste controlul monturii din PC. Asa ca am decis sa continui un mai vechi proiect ( http://valistoica.blogspot.com/2009/04/minitehnicus.html ), adoptand "the right way", cred eu.
Astfel tocmai am comandat un http://arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardUno cu un driver de motor si un motor mai mititel. 
Este vorba de o placa si un microcontroler, ansamblu complet, opensource, pentru dezvoltare de proiecte DIY. Are si driverele de USB de comunicare cu PC-ul, are IDE (tool soft de dezvoltare) folosind un limbaj similar cu C. Din 3 linii de cod pot genera la iesire semnal digital care sa comande un driver si un motor stepper pt. montura de exemplu.
De aici pana la a face un astrotrack nu e decat un pas. Astfel intr-o cutiuta mica, usoara, portabila pot face astrotrack si nu numai.

Proiectele pe care le am in cap sunt cel putin 3:
- autoastrotrack
- tracking de obiecte
- timelapse dolly

Sa le luam pe rand.

1. Astrotrack
Aici o sa fac un prim experiment: pe axa RA generez constant impulsuri, pe DEC nimic. Prin ocular vaz daca steaua ramane centrata, daca nu, modific viteza pe RA, eventual adaug impulsuri si pe DEC. Dupa o monitorizare de cateva (zeci) de minute banui ca pot corecta eventualele abateri de punere in pol ale monturi si pot genera impulsurile corecte pt. RA si DEC astfel incat sa pot face tracking cu timpi relativ scurti (cateva minute). Probabil ca se vor obtine performante mai bune decat simplul controler cu care vine EQ5.
Ulterior pot pune si o placa suplimentara daca portul USB existent nu se dovedeste suficient, prin care sa pot controla controlerul din laptop pe USB (autotrack pe bune).

2. Tracking
Avioane, ISS si alte OZN-uri. Practic o sa plec de la ideea anterioara si din butoane sa incerc urmarirea obiectului. Voi tine seama de anumite particularitati:
- avioanele/ISS zboara liniar
- pe una din axe viteza variaza pe masura ce se apropie/departeaza, modulez (controlez) acceleratia
- pe cealalta axa va trebui sa corectez constat abaterea monturii de la traiectoria liniara de deplasare a obiectului
Mai trebuie rezolvat si focusul, va trebui motorizat si controlat si focuserul. Aici poate fi focus manual (ma uit si vad daca e ok, daca nu, mai refocusez), sau automat, pot face contrast detection AF (deci control din laptop prin USB)

3. Time lapse dolly
Aici treaba e relativ simpla:
- misc aparatul putin
- dau semnal sa declanseze
- cand termna, iar misc putin
- bucla infinita pana se termina sina pe care deplasez aparatul

Partea interesanta e ca Arduino se poate conecta la milioane de alte deviceuri (ethernet, wireless, camere video, display-uri, butoane, joistick-uri, controlere, tastaturi, mousi, etc). Sunt multe proiecte pe net, multe idei se pot implementa.

Probabil veti zice ca reinventez apa calda. Dar e simpatic sa poti face tu focul, sa ai propria ta apa calda.