-----------------------------------
ZENDOW
20 Dec 2011 23:52

cOMPROMIS
-----------------------------------
Eu am relatat o sedinta de vizual cu TS 20x80 Triplet semiapo(Ce am vazut aseara?) si incantarea mea venea nu atat din calitatea binoclului cat mai ales din comoditatea observarii binoculare dublata de folosirea monturii paralelogram care cel putin pentru binoclul meu de 3,200 kg s-a comportat impecabil.

Acest binoclu ,20x80 triplet cu prisme bak4,la observarea terestra pare sa aiba destule aberatii cromatice mai multe decat un Revue 10x50 de exemplu(care are prisme bak7), dar are campul mai plat  si e destul de luminos pentru observatii DSO unde aberatiile cromatice nu se observa.Desi in ultima vreme datorita vremii nu am prea avut observatii iar la aceasta ultima sedinta nu am privit prin alt telescop senzatia mea a fost una de relaxare in fata unor imagini binoculare dublate si de un cer destul de negru. Montura mi-a permis sa privesc destul de comod la obiecte suficient de ridicate , dar e clar ca un binoclu la 90 de grade sporeste confortul! 

Cred insa ca 1000EUR pentru un binoclu este cam mult, avand in vedere ca experimentul meu nu a costat nici 200EUR, iar monstrul de 7-8 Kg va ridica multe probleme , nu atat la transport, cat mai ales la utilizare . O montura care sa te satisfaca cred ca aduce costuri suplimentare importante pentru ca paralelogramul meu nu ar rezista la asemenea povara.