-----------------------------------
psemil
25 Dec 2011 16:54

Finder-guider tunat
-----------------------------------
Prima luneta cu care am ghidat a fost skywatcher 80/400. Foarte simplu, o pui pe coliere in piggyback pui camera si gata. Insa la expuneri lungi aparea un drift, generat probabil de focuserul cam anemic ce cu greu putea fi intepenit suficient. In principiu ar fi trebuit sa inlocuiesc focuserul pentru a fi OK...

Dar am incercat si finderul. Cel 9x50 de Skywatcher, are focala de 180mm deci f/3,6. Pe net sunt tot felul de adaptari din pvc si plastic dar si mai teapene din metal. 
La primul calcul al rezolutiei de ghidaj in raport cu cea foto rez cam asa. Pozam la o rez de 1,06 arcsec/pixel iar rez finder era 5.95 arcsec/pixel --> un raport de aprox 1/6 un raport un pic prea mic.
Asa ca m-am gandit sa trasform finderul cu un Barlow 2x: focala aprox 350mm, f/7. Raportul celor doua rezolutii foto/ghidaj fiind acum 1/3. Este un rap bun pentru ghidaj subpixel.

Prima varianta e un adaptor de 10mm lungime +filet. Avantajul este ca poate fi folosit si pe post de finder cu un ocular +reticul, si pe post de luneta de ghidaj cu un barlow 2x cu filet.

Var 2- adaptorul la strung are 60mm lungime. (nu stiu ce filete sunt in afara de cel T2 - sturungarul le-a calculat). Apoi pentru rigidizare am schimbat toate suruburile de teflon si arcul ce sprijineau luneta cu suruburi de metal.

NU este perfecta, insa functioneaza bine.
Poze facute cu ea:
http://psemil.blogspot.com/ - de la M101 pana la Capul de Cal.

Eu acum il folosesc atunci cand nu gasesc stele de ghidaj cu OAG.