-----------------------------------
Tavi F.
30 Dec 2011 13:18

Sursa impartiala de testare a telescoapelor astronomice
-----------------------------------
Sursa impartiala de testare a telescoapelor astronomice de orice tip
Nu vreau nici sa apar, dar nici sa denigrez instrumentele comerciale. Importanta ar fi crearea unei imagini de ansamblu corecte asupra acestora.

Stiu ca a mai fost mentionat urmatorul link:
http://www.astro-foren.de/showthread.php?t=6084 , dar consider ca e util, prezinta multe informatii si teste ale instrumentelor astronomice comerciale, deci merita readus la lumina.

In contextul unei discutii de la sectiunea "servicii" a forumului nostru, si frunzarind site-ul strain, mi-a atras atentia o simulare grafica a comei inerente newtonienelor rapide, efectuata de catre opticianul german ce activeaza pe forumul strain precizat anterior. Iata la ce ma refer: http://www.astro-foren.de/showpost.php?p=40289&postcount=2 
Eu mai invocasem aceasta deficienta a newtonienelor rapide, dar o repet si intreb: Voi constientizati ce inseamna asta? In cazul unei oglinzi parabolice avind raportul F/D=4, pe o raza de numai 1mm extra-axial in planul focal, coma are o asemenea amploare incit determina scaderea raportului Strehl la valoarea 0.656!! 
- La un F/D=5, starea imaginii se imbunatateste usor, aceeasi degradare (strehl=0.656) producindu-se la o distanta extra-axiala de aproape 1.75mm in planul focal.

Stiu ca exista multi posesori de telescoape Newton cu deschiderea oglinzii principale cuprinsa intre 150..300mm si raport focal ~5. Deci, domnilor, cum ramine cu aceasta coma? Este sau nu vizibila in cimpul unor oculare puternice, la distante extra-axiale mai mici de 2mm? In privinta ocularelor, cele mai uzuale cu focale mici (obtinerea grosismentelor mari), sint Plossl-urile. Nu zic de altele inferioare, precum Kellner, si nici prea sofisticate (acelea sint pt. cimpuri vizuale mari, dso, si ar corecta intr-o oarecare masura neajunsurile oglinzii primare). 
Estimarea distantei extra-axiale se poate face, cu suficienta precizie, in functie de plasarea astrului in cimpul vizual si masurarea fizica a diametrului diafragmei de cimp a ocularului. Spre ex., eu am la indemina un oc Plossl 12.5mm (putere medie) al carui cimp aparent e delimitat de o diafragma d=10.5mm.

Cum ramine cu perfectionismul? Haideti sa interzicem, prin lege, construirea newtonienelor F/4..F/5! Conform standardelelor mele, mi-am impus ca limita inferioara a raportului focal, in cazul acestui design de reflector, valoarea F/6.

Mi se pare extrem de superficiala atitudinea de ridiculizare a criteriului Rayleigh (L/4 PV in frontul reflectat si Streh=0.8 )... strimbind din nas si facind mofturi, cind iata ce se intimpla cu imaginea teoretica la doar 1mm in afara axei! 
Pe aceleasi considerente, e total iluzorie impresia unor amatori de "galeti de lumina" cum ca s-ar afla intr-un club "zambuto" select! Am uitat sa mentionez stringenta colimarii perfecte!

Bineinteles ca e preferabila tinderea spre perfectiune, dar sa nu scapam din vedere limitarile optice inerente (care uneori au o pondere foarte mare), altfel riscam sa devenim penibili... ne contrazicem in afirmatii: sustinind necesitatea corectiilor impecabile, dar, pe cealalta parte, toleram fara probleme efectul negativ al comei la distante extra-axiale chiar mult mai mari de 1..2mm!