-----------------------------------
Doru Dragan
31 Dec 2011 15:58


-----------------------------------
Tavi S., si tu esti cam orbit. Ia si citeste cu atentie ce a scris zoth: "combinatia dintre un intrument cu raport focal mic si un ocular clasic nu este foarte fericita". Asa e, sunt necesare oculare bune si corectoare de coma daca vrei sa vezi ceva ca lumea. Sunt necesari bani. E necesar sa renunti la mancare buna, la o masina buna si ... mai stiu eu la ce. Pentru ca in final sa ajungi sa te "scufunzi" in cer. O pasiune cere sacrificii. Cat despre partea comerciala ... asa este. Unii au interesul sa vanda telescoape cu diametrul mare altii lunete cu simplete de pana la 10 cm si binocluri militare cu obiectiv de 3 cm :) Cred ca e aiurea ca intr-o discutie tehnica sa incepem sa aruncam acuze ca unul e comerciant si altul nu. Interesul comercial pentru telescoape mari a fost starnit de clienti pretentiosi nu de catre producatori. Exista pasionati care fac eforturi uriase pentru a avea un instrument mare. Si din cate se pare va fi din ce in ce mai greu. Paradoxal sticla mare si de calitate se gaseste din ce in ce mai greu.