-----------------------------------
zoth
03 Ian 2012 00:36


-----------------------------------
Octavian, ai trunchiat si scos din context afirmatia facuta de mine si bineinteles acum se poate interpreta si altfel.
Tendinta de crestere a aperturii a existat intotdeauna numai ca inaintasii au facut-o intr-un mod natural, firesc, crescand odata cu ea si focala instrumentului. Poate optica era mai primitiva pe atunci sau poate erau incapabili sa faca un corector de coma dar crescand toti parametrii determinanti nici nu mai aveau nevoie de asa ceva pentru ca raspunsul telescoapelor se pastra bun.
Cursa actuala doar in ce priveste telescoapele amatorilor o consider prosteasca pentru ca ea implica niste interese comerciale foarte mari, cineva face multi, multi bani pe vanzarea de corectoare si oculare complexe fara de care semenea mastodonti nu ar valora mare lucru.
In acest punct sunt cumva si pe pozitia opusa celei exprimate de Doru care spunea ca interesul pentru telescoape mari a fost starnit de clientii pretentiosi si nu de producatori.
Continui sa cred ca mai mare a fost interesul comercial si mai mic cel ce priveste satisfactia clientului. Asta e doar parerea mea.

Cum spunea si Dragos intr-un post anterior, fiecare e liber sa aiba in posesie si sa faloseasca orice telescop vrea sau isi permite. Mi se pare o pozitie logica si corecta.
Fara sa indemn la o marime anume am incercat sa subliniez ca si newtonienele scurte se incadreaza in clasa generala a telescoapelor fiind supuse unor limitari inerente.
Vrem nu vrem, asta e adevarul.
Cine doreste sa il contrazica trebuie sa aduca argumente clare si la obiect.
Cealalta afirmatie nu o comentez pentru ca nu imi apartine.

Dragos, daca este ranchiuna personala intre cei doi aceasta ar trebui rezolvata in privat si noi sa putem comenta aici doar aspectele tehnice, iarasi parerea mea...