-----------------------------------
florin1982
05 Oct 2006 10:59


-----------------------------------
Aiud/Romania. Undeva in Septembrie (nu mai retin ziua; cred ca 11 Septembrie daca ne ghidam dupa numele pozelor). autorul: un bun prieten de-al meu... elev in clasa a-10-a :) 

Construieste motoare racheta cu combustibil solid (zahar si azotat de potasiu) de cativa ani buni- sa tot fie vreo 4 ani de zile.
Spre deosebire de altii (iar mi se va spune ca ma iau aiurea de oameni) nu are acces la "fonduri de stat", proiecte ale ministerelor romanesti si nici la publicitate "mass-media". Cu toate acestea el nu promite 50 kilometri ca apoi sa zica ca sunt de fapt doar 20 km si din cauza vantului a ajuns doar la 1500 metri. El nu zice ca va construi sistem de tinte aeriene pe sute de milioane de lei cand de fapt n-a reusit sa lanseze o racheta care sa treaca de 5 kilometri si nici nu se lauda ca trimite oameni la 100 km cu racheta... ca apoi sa zica ca de fapt nu-s 100 km ci 50 km si nu e racheta ci e o chestie ridicata cu balon.

Ok am fost suficient de rautacios.

Performantele rachetei din poza sunt, zic eu, impresionante pentru ceva produs "acasa". Atentie motorul este proiectat si construit de el... nu e cumparat nimic... :) 

Estimativ probabil racheta a atins 2 kilometri altitudine cu posibilitate de Mach 1 + (diversi participanti la lansare au mentionat ceva despre un posibil bang sonic auzit imediat dupa lansare- timpul de ardere al motorului a fost foarte scurt: 1.24 secunde. In momentul prins in fotografie racheta avea deja 200-300 kilometri ora si timpul de la lansare era 0.1 secunde :)  (yup, cateva sute de g).

Florin