-----------------------------------
mugur
07 Ian 2012 21:05

Meade DS2114 Newtonian
-----------------------------------
Incep prin a-mi cere scuze daca am postat unde nu trebe'
As vreas a prezint trasnaia care tocmai a sosit, intai ca impresia vizuala despre utilajul in sine si cand s-o ivi ocazia postez si impresii despre observatiile vizuale prin purcelusul in sine. Daca oi fi in stare sa vad ceva adica :) Rog cunoscatorii sa sara cu nadejde peste exprimarile mele cu sutul in gard, eu nu sunt in stare sa recunosc macar 10% din termenii folositi de voi :) darmite sa-i mai si folosesc.

Ghidusia de la Meade este incredibil de scurta (p-are un purcel de lapte tubul asa ca o sa il numesc purcelus), se pare ca are focala de 1000 si diametrul principalei de 114mm. Asta rezulta (daca nu ma insel ) in F 8.8. Spun "se pare" pentru ca eu nu cred ca are 1000.

Constructia lui in sine pare oarecum ok, desi am o acuta senzatie de jucarie cu tot Autostarul cu care vine el. Montura "go-to" cred ca este alt-az si dupa un test rapid pare sa functioneze. Ma asteptam sa nu aud motorasele cand merg dar ceva-ceva tot se aude, nu deranjant sau tare, dar le aud.

Tripodul cam misca dar m-am prins cum pot sa il modific sa se intepeneasca zdravan.

Focuser-ul este ceea ce ma enerveaza grav. Cred ca daca il faceam la pila avea jocuri mai mici. Din cate ma prind eu pare sa fie unul cu cremaliera.

Acuma urmeaza partea cea mai urata. In interiorul focuserului se afla un "dublet" pe care l-am considerat un corector initial dar apoi am descoperit un grup pe yahoo numai pt telescopul asta si citind pe acolo am acum convingerea ca dubletul ala din focuser este un veritabil barlow si atat. Asa ca dupa mintea mea, focala astuia e mai scurta si barlow ala o duce la 1000, dar poate ma insel.

Ba chiar un user de acolo a scos complet barlow, a scurtat si modificat (la jocuri) focuserul si a reusit performante lejer superioare fata de cum era el stoc, e drept cu ceva multa munca.

In afara sfatului ala cu "ia-ti altul mai mare" (pentru ca atat ma duce si pe mine mintea :)
daca aveti sfaturi cu privire la purcelusul in sine (pe care il voi dona nevestei la un moment dat) va rog sa nu va sfiiti si sa spuneti ce si cum ati face daca l-ati avea si nu ati vrea sa il aruncati direct.

Va multumesc pentru atentie.