-----------------------------------
cmatei
11 Ian 2012 20:12

Re: Primul test - M42
-----------------------------------
Am reusit pana la urma sa pun impreuna pe o montura CGEM, o luneta Skywatcher ED80 x 600 cu o camera Canon 450D montata afocal si o alta luneta chinezeasca ieftina 80x400 - folosita pentru ghidaj. La aceasta din urma, e montat afocal un webcam SPC900NC, pe care l-am modificat pentru expuneri lungi.

Banuiesc c-ai montat camerele prime focus, nu afocal (cu obiectivul camerei prin ocular) ?

Toate testele le-am facut din balcon, din care se vede doar orizontul E-S. Astfel ca e foarte foarte ... imposibil sa faci o aliniere polara decenta acolo. In fine, pana la urma dupa multe incercari am reusit sa aliniez cat de cat montura, iar in final am folosit PHD guiding si am reglat latitudinea monturii pana ce driftul unei stele estice era minim.

E foarte bine cum ai facut, eventual marcheaza-ti cumva pozitia ca sa fii macar pe-aproape data viitoare. In poza de 9 min se vede clar ca stelele sunt ovale si chiar si in cea de 1 min parca se vede ceva similar. 
Problema este ca ovalitatea pare sa fie pe o directie oblica, iar eu imi amintesc ca am rotit camera pana ce declinatia si ascensia dreapta erau aliniate rectangular cu cadrul. Asta inseamna ca sunt probleme cu ghidajul pe ambele directii?

Ce timp de expunere ai folosit la guider ? Iti pot practic garanta ca nu vei putea sa ghidezi din balcon, mai ales iarna, din cauza curentilor termici, tradusi in turbulente pe care guider-ul va incerca sa-l compenseze... "chasing the seeing".

Nu ai aliniat camera cum crezi, poza de 9 minute e la (centru) RA 05:35:10.12, DEC -05:24:51.4, scala 1.79"/pixel, rotatie 26.77 grade. Predominant este E-W coada stelelor, deci RA cum era de asteptat. Pe declinatie nu prea arata asa, decat la erori grosolane.

Apreciez orice sfat privitor la ghidaj, dar si la pozele in sine.

Mergi afara, nu te mai chinui din balcon, nu cred c-o sa-ti iasa ghidajul bine nici cu titlul de test.

Setup-ul in sine e fain si probabil o sa-ti aduca multe satisfactii, succes!