-----------------------------------
MariusP
13 Ian 2012 22:27


-----------------------------------
In primul rand, bine-ai venit pe forumul nostru si, daca te vei hotari sa ramai pe-aici, vei invata multe despre domeniul astronomiei.

Luneta (tubul optic) este foarte buna pentru a incepe observatiile astronomice. Chiar si numai cu ocularele standard de 25 mm si 10 mm, impreuna cu lentila Barlow 2x, vei putea face observatii interesante la Luna, Jupiter si Saturn, iar la Venus si Marte mai putin, dar si aici vei fi vedea schimbarea fazelor lui Venus si de aspectul colorat al discului lui Marte. Apoi sint destule roiuri stelare, stele duble accesibile cu o astfel de luneta. Dupa un timp vei simti poate nevoia de oculare mai performante, de un filtru special pentru Soare etc.

Partea mai slaba e montura cu trepied. Eu am avut o luneta 70/500 mm, adica cu o lungime cam la jumatate fata de 70/900 mm, si era stabila pe EQ1, fara sa tremure la focalizare. Din cauza lungimii, vibratiile o sa fie mai accentuate si s-ar putea sa te deranjeze. La un telescop Newton 114/900 mm pe EQ1 deranja si daca respiram langa telescop, dar ala avea vreo 3 kg, pe cand luneta nu cred sa depaseasca 2 kg.