-----------------------------------
catalin dumitru
17 Ian 2012 12:26


-----------------------------------
Acum vreo 20 de ani , aveam prin casa un etalon de fluorescenta (cel pentru cap de scala maxim) de la un vechi fotocolorimetru ''Spekol''. Practic , era un paralelipiped de sticla puternic fluorescenta , sensibila la radiatiile albastre pana la UV si probabil si mai sus.

Chestia aia reproducea foarte bine imaginea tridimensionala a unui fascicul care o strabatea la un moment dat. Toate fetele laterale erau perfect slefuite , pentru ca citirea la masurarea fluorescentei se face perpendicular pe directia sursei de lumina.
M-am jucat destul de mult cu dracovenia aia si-mi amintesc destul de clar conurile de lumina pe care le emitea cand o chinuiam cu lumina violeta (foloseam un diascop 'etiud' cu o sticla de cobalt pe post de filtru).Ma gandesc ca un asemenea corp de sticla sensibila plasat sub un microscop de masurare ar putea da oarece rezultate in evaluarea formei si dimensiunilor unei imagini astigmatice. 

Nu cunosc insa relatia dintre lungimea de unda si dimensiunea imaginii astigmatice. Probabil ca in lumina rosie , aceasta este mai mare. 

Pentru vizualizarea imaginii produsa de un fascicul de lumina alba s-ar putea folosi un corp din sticla opalescenta . Turbidimetrele de laborator aveau in dotare asa ceva dar paralelipipedul respectiv avea numai doua fete paralele slefuite. 

Injghebarea unui banc optic pentru scopul asta ar trebui sa fie floare la ureche. 
Sticlutele de care pomeneam mai sus cred ca sunt mai greu de gasit.

Nu am experimentat  proiectia pe ecran de sticla mata in legatura cu tema in discutie.  S-ar putea sa iasa ceva si din treaba asta.

catalin.