-----------------------------------
dmtr69
17 Ian 2012 18:07


-----------------------------------
@Teo
Am sa-ti raspund ca postreply chiar daca nu prea are ce cauta la astrofoto. Mecanismul de urmarire este pe Alt/Az. Nu pot folosi o platforma ecuatoriala deoarece de pe balcon(observatorul meu) nu am vizibilitate decat la jumatatea sudica a cerului- nu pot face alinierea polara(viitorul telescop va trebui sa fie tot un dob dar cu GoTo sau macar autotrek). Erorile de urmarire sunt frecvente si datorate 99% mecanicii: imperfectiuni ale pinioanelor(excentricitate, dantura, joc intre pinioane), curea elastica sau datorita vantului. Pentru Alt drive pot folosi 2 sisteme alternative de transmisie: 1.curea si volanta fixata de tubul dob; 2.cremaliera lipita de butucul de prindere a tubului si rotita dintata. Am schimbat cele 4 ghidaje de plastic pe care sta acest butuc cu 4 rulmenti mici. Deasemenea intre cele doua platforme rotunde am pus 3 rulmenti- a crescut spatiul dintre ele cu 12mm(a trebuit sa-i fac o mica frana ca se misca prea usor). Electronica este intr-o cutie ce sta pe platforma superioara, controlul principalelor comenzi(sens,viteza si focus) o pot face si din telecomanda cu fir cu 10 push-butoane. Corectiile de viteza(frecvente) le fac prin urmarirea "live" a semnalului video pe monitor.
Pe viitor cred ca o sa-mi iau o camera CCTV Samsung SCC-A2333P(SCB-4000) ce are o sensibilitate mai buna, 10 sec integrare(512x Sens-Up),posibilitare de inlaturare a filtrului IR, senzor mai mare(1/2" vs 1/3") si chiar si stabilizare soft a imaginii(insa pretul este de 3x mai mare frata de cea pe care o am). Cu DSLR-ul am facut o poza la M42(pe forum), la altceva nu cred ca pot face cu timp asa mic de expunere. Pun poze cu sistemul de transmisie si controlerul.