-----------------------------------
ursamajor
23 Ian 2012 12:46


-----------------------------------
&#536;i la mine, cea de 2x e cu filet la care se prinde direct inelul T2. Cea GSO 5x, în schimb, n-are filet &#537;i folosesc Barlowul noname fără lentilă, cuplat la inelul T2, apoi introdus în GSO 5x. Mă gândeam că poate de aceea apare acea drăcie luminoasă, chiar pe centru.
N-au chestii strălucitoare nici cea 2x noname, nici 5x de la GSO. Mă intrigă faptul că la vizual nu se vede nimic, nici cu 10 mm + GSO 5x, adică 500x, se vede clar. Ocazie cu care pot să spun că acel 5x GSO e grozav, chiar excelent la banii lui. Ca o paranteză, am mers până la 312,5x5=1562,5x &#537;i încă se vede OK. Evident, &#537;ansa de a putea folosi asemenea grosisment la planete e nulă.

Mai e o chestie care mă intrigă: de ce numai când montez dSLR-ul apar acele reflexii? Poza de mai jos e făcută cu un Fujifilm compact (nu prea face focus junghiul &#537;i n-are manual, bine, poza e neclară &#537;i de la termopan &#537;i plasa de &#539;ân&#539;ari :mrgreen: ), fără zoom, prin ocular de 10 mm Super (bleahhh!) + GSO 5x, deci 500x &#537;i nici vorbă de reflexii. Pentru compara&#539;ie, a&#537;a s-ar vedea Jupiter. Nu lua&#539;i în seamă jegul de pe senzor, e un Fujifilm F40FD muncit, săracul. Senzor SuperCCD-HR. Printre cele mai buni de pe compacte.