-----------------------------------
theogon
25 Ian 2012 14:56

oculare, impresii
-----------------------------------
Având un instrument ceva mai isprăvit și având nemulțumiri față de vechile mele oculare, m-am tot gândit și m-am socotit ce să iau. Citind colo  și colo, teste și prețuri m-am oprit în în final la următoarele: Celestron XL-LX, Baader Hyperion și Axiom.
Le-am testat cu amicul meu H. pe un Scopos ED 66 pe lumina zilei. Am vizat o antenă depărtată în formă de trident. Operațiunile următoare nu se pretind un test științific și nici nu pot fi verdicte de genul care ocular este mai bun, ci sunt doar  impresii, pe care le împărtășesc și amicilor mei de pe forum, care poate n-au avut parte pe unele din aceste oculare.
Am folosit și o prismă zeiss în aceste operații. Am făcut mai multe teste, am schimbat ocularele pe rând și aleator, iar rezultatele vi le prezint mai jos.
X Cel -LX, camp aparent 60 grade, F=9 mm, imagine agreabilă, în centru fără aberații, dar pe marginile tridentului (proiectat pe cer) apăreau dungi vede pal și roșu pal. Transmisia luminii aș califica-o bună
Hyperion, camp aparent 68 grade, F=10 mm, imagine extrem de comodă, in centru fără aberații, dar la margini dungi verzi și magenta pe lângă coarnele tridentului. Transmisia luminii foarte buna.
Axiom LX, camp aparent 82 grade, F= 10 mm, imagine comodă, câmpul fiind foarte mare este nevoie să-ți miști capul pentru a-l percepe în întregime, în centru nu sunt aberații, iar la margine prezintă la limita tijelor antenei, dungi subțiri de un verde pal și roșu foarte pal. Transmisia luminii foarte bună.
Desigur, dacă aș fi testat o miră, să pot evalua imaginea pe tot câmpul, aș fi adăugat aceste impresii, la modalitatea pe care am folosit-o nu am remarcat degradarea imaginii spre margine
Concluzii : aberațiile cele mai mari le-am văzut la Hyperion, apoi la X-Cel LX și în fine Axiom LX
Transparența cea mai bună la Hyperion și Axiom la egalitate, dar parcă în acestă ordine
Dacă ar fi să aleg, ordinea este Axiom LX, Hyperion, X Cel LX, ordine reflactată și în preț.