-----------------------------------
dragos.n
29 Ian 2012 00:18


-----------------------------------
Am facut si eu experiente cu Hyperion cu elementul din fata scos, si concluzia mea este ca imaginea are un pic de suferit. Atat cu un alt barlow pus in fata, cat si fara.

Sunt de acord cu Horatius ca trebuie sa faci acest experiment cu un ocular cu focala nativa de 20-24. 

Insa mai trebuie subliniat ceva. Un coma corector nu modifica decat in foarte mica masura focala, cu 10% la Televue, sau nu o modifica deloc. Iar cand pui un teleconvertor, chiar si foarte aproape, modificarea este substantial mai mare. Iar in al doilea rand, fiecare element de marire, ca e barlow sau teleconvertor, e proiectat sa dea imaginea optima la o anumita distanta intre ele si lentilele sau planul focal. Daca o modifici, pot sa apara alte efecte negative. 

Ca un exemplu, cei de la Baader, desi fabrica acele inele care se pot pune intre grupul frontal si restul ocularului Hyperion, totusi atrag atentia ca asta duce la o usoara pierdere de calitate, si pun o limita stacarii lor la cel mult, unul de 14 si unul de 28mm.  Mai trebuie sa observi faptul ca la ocularele Hyperion, cat si la altele care folosesc un prim grup de lentile in fata, cu efect de barlow, distantele pana la restul lentilelor difera, unele ajung chiar la distante mari. Asta nu e degeaba.

In concluzie, dupa parerea mea, o astfel de solutie nu e comparabila cu utilizarea unui coma corector dedicat. Si sincer, nici nu cred ca e buna de ceva in sensul in care vrei tu s-o folosesti.

P.S. Cand vorbesc de un ocular cu distanta nativa de 20-24, ma refer in primul rand la un ocular care sa nu aiba in fata un grup barlow, pentru ca stacarea mai multor lentile barlow nu e cea mai recomandata treaba, daca esti mai pretentios.