-----------------------------------
Mircea Pteancu
29 Ian 2012 01:29


-----------------------------------
starbuck
Sper sa nu te superi daca am sa fac o mica corectura si anume: nu exista Barlow cu ''marire subunitara''.Dar cred ca te-ai referit la acea acea parte a numarului care exprima amplificarea lentilei Barlow si care este mai mare ca 1.Amplificarea poate fi de 2.5x sau de 1.5x sau 1.75x.

Pe de alta parte am sa vin cu punctul de vedere istoric.
La inceput,amplificarea data de lentilele Barlow a fost mica,o amplificare de 1.3x fiind considerata normala.
Inca in anii '80 alaturi de ortoscopicele Abbe ,celebra firma Zeiss oferea si lentile Barlow de 1.6x.

Asadar nu vad de ce nu ai putea folosi o lentila Barlow cu amplificare mica.Daca setezi distanta B astfel incat amplificarea sa fie de 1.4x,vei avea o distanta focala echivalenta de F/7.Aceasta era recomandata de catre John Dobson,in zorii revolutiei pe care a declansat-o in constructia telescoapelor de amatori,tocmai pentru ca de la F/7 incolo,coma este acceptabila si se puteau folosi oculare mai simple gen Kellner.
Nu ma intereseaza foto,nu stiu sa-ti spun cat de bun ar fi F/7 in acel domeniu.
Doar doua conditii restrictive imi vin in minte:lentila Barlow sa fie de calitate si de diametru decent.
Mircea