-----------------------------------
starbuck
29 Ian 2012 02:11


-----------------------------------
@Dragos

Nu neg deloc efectul negativ al "cantitatii" mari de sticla reprezentata de Barlow. Ideea mi-a venit pe de-o parte asa cum am spus deja de la corectorul de coma Paracorr de la Televue (e drept, numai din citite) care odata cu corectia introduce si o marire suplimentara de 1.5x iar pe de alta parte tot Hyperion-ul e de vina ca sa spun asa deoarece am observat (ca si multi altii de altfel) ca daca se creste (sau scade) distanta dintre grupul frontal negativ si restul ocularului se poate modifica factorul Barlow. Mai departe nu a fost decat o propunere de rafinare a distantei dintre ocular si Barlow. Nu generalizez deloc fenomenul ca o reteta universala dar in cazul specific al Hyperion-ului de 5mm si al telescopului SW 150mm F/5 la marirea in continuare a acestei distante pur si simplu functioneaza ! Mai ramane de vazut ce se intampla acum la micsorarea distantei. In acest caz cu Barlow-ul incorporat al Hyperion-ului nu este posibil deoarece corpul ocularului nu imi permite reducerea distantei. Din aceasta cauza voi apela la un Barlow extern improvizat dintr-un teleconvertor optic 2x pe filet M42 iar distanta necesara o voi regla din inele macro (tot pe M42).


@Mircea

Imi cer scuze pt. eroare, intr-adevar factorul Barlow nu poate fi decat supraunitar. Cred ca m-am lasat dus de valul reductorului de focala :) .

Multumesc mult pentru detaliile istorice (intotdeauna o placere pentru mine) care de fapt imi confirma banuiala. Bineinteles ca asa cum spunea anterior si Dragos in cazul Barlow-ului imaginea este optimizata pentru o anumita focala dar ce sa mai spun, eu zic ca merita incercat. Iar reglarea pentru o distanta mai mica este perfect posibila deoarece am testat deja ansamblul respectiv de inele macro (in total 6 inele de diferite lungimi) si teleconvertor cu un ocular de binoclu (ex. poza de mai jos cu doar 2 inele de macro). Scopul final e ca in loc de F/10 determinat de un Barlow 2X sa obtin un F/6 sau F/7 (cat mai flexibil sau reglabil de altfel).