-----------------------------------
dragos.n
29 Ian 2012 23:30


-----------------------------------
Scuze, dar cred ca inversezi cauza cu efectul. Faptul ca un coma corector are si un efect de barlow nu inseamna obligatoriu ca si inversa e valabila. Si anume ca, daca maresti focala cu 1,15x dispare coma. Asta ai putea sa spui dupa ce faci niste simulari pe un program gen Zemax care sa confirme acest lucru. Daca o confirma!? 

Mai mult, e adevarat ca un newton cu un raport F/D=8 nu prea mai are coma, dar asta nu inseamna ca daca la un newton cu F/D =4 pui un barlow 2x ajungi la exact acelasi rezultat. Eu unul, din ce stiu, nu se va intampla asta. Si aici, niste cunostiinte solide de optica, si o simulare pe computer iti vor da raspunsul corect. Dar pentru asta ar trebui sa stii ce contine acel teleconvertor de focala, ce curburi au lentilele, ce sorturi de sticla, etc. 

Sa mai spun ca un teleconvertor de focala difera de un barlow, pentru ca primul e facut sa lungeasca focala unui obiectiv foto care deja este corectat? Iar in domeniul foto exista tot felul de teleconvertoare, cu 3, pana la 7 lentile?