-----------------------------------
Teo
30 Ian 2012 21:28


-----------------------------------
Gabriel, sa stapanesti sanatos noul tau set de oculare si filtre si sa ne povestesti cat mai multe din observatiile tale.

Sunt foarte surprins ca ai reusit sa observi 2 galaxii in Ursa Mare. De fapt e aproape incredibil pt. o luneta de doar 60 mm diametru.

Exista doua posibilitati : 

Ori ai vazut M 51 si M 101  si ai un cer extrem de curat acolo, ori ai vazut altceva , care nu sunt galaxii.

Eu nu am reusit sa observ niciuna din cele doua, nici macar prin telescopul de 150 mm ( asta din Bucuresti ). Nu stiu la tara cum va sta situatia, dar abia astept un cer curat de vara.

Incearca sa idetifici in Stellarium cam pe unde erau "galaxiile" banuite de tine, si poate aflii ce ai vazut, cu acel aspect nebular.

In privinta filtrului, asa cum spunea si domnul Mircea Pteancu, sa nu faci observatii la Soare fara filtru la obiectiv !  
Este adevarat, ca un filtru portocaliu suplimentar, da un aspect frumos fotosferei solare.
Am folosit si eu aceasta combinatie : in fata obiectivului am atasat o folie Baader iar in fata ocularului un filtru portocaliu. Am incercat si cu filtru rosu, dar nu e cine stie ce.

Pentru Jupiter si Saturn iti recomand un filtru albastru pal .

Succes !