-----------------------------------
Teo
02 Feb 2012 20:30

Oculare Carl Zeiss de la refractometru ABBE
-----------------------------------
Seara buna !

Tocmai am facut rost de niste oculare germane, originale Carl Zeiss, demontate de la un refractometru ABBE vechi de vreo 50-60 de ani... :roll: 


Le-am demontat, curatat cu grija si se pare ca nu prezinta nici un defect optic.

Nu stiu insa ce focala au si cum se poate determina.

Am facut urmatorul experiment :

Am privit la o batista pana ce am vazut fibrele din panza clare ca la microscop.
Am masurat distanta dintre lentila ce venea spre batista si batista in sine si e intre 3 si 4 mm.

Trebuie sa il fixez ca lumea si sa masor cu sublerul distanta.

E corecta aceasta metoda de determinae a focalei ?

Campul vizual pare ingust, dar e clar, si foarte plan.

Nu par oculare Huygens de microscop...de fapt nici nu seamana cu ele. Pare ca au mai multe lentile inauntru decat un Huygens si sunt compacte.

Daca se vor comporta ca un fel de ortoscopice la planete sau geva in genul, se pare ca m-am scos.

Cu o focala de 3-4 mm chiar si 5 mm ar putea fi vizibile multe detalii planetare cu lunetele si telescoapele din dotare.

Atasez poze cu ele, mai jos cu dorinta sa ma lamuriti cum le pot determina focala si ce tip constructiv ar putea fi .

De calitate nu ma indoiesc, deoarece sunt Carl Zeiss originale.

Daca se vor comporta ok, le voi face un adaptor pe 1.25 inch.

P.S : Ce vedeti acolo, acele reglaje de +/_ nu sunt cu zoom, si nu schima focala ocularului. Ea ramane fixa. Erau facute pt. reglarea dioptriei pt. cel ce privea, deoarece aparatul a avut si un reticul fin pt. masurarea indicilor de refractie ai substantelor...

Teo