-----------------------------------
Tavi F.
05 Feb 2012 17:12


-----------------------------------
In contextul discutiei tehnice despre aberatia numita coma- inerenta oglinzilor parabolice perfect executate, am trecut peste unele replici total deplasate (intre care atacuri la persoana mea)... deoarece mi-e sila... am si eu limitele mele. 
Daca e cineva care nu stie, diagramele spot prezentate la inceput exclud turbulenta atmosferica! Deci, ne putem duce si pe Luna cu telescopul... caci raportul Strehl extra-axial nu se va imbunatati fata de cel maxim teoretic pentru oglinda data (vedeti graficul neamtului, nu e "umflat" de mine!). Eu doar am evidentiat-o... si nu am etichetat in nici un fel designul newtonian! 

Ce "dragalas" e comportamentul de a "o zice de la tine, pe intelesul multimii", in conditiile in care cel la care te referi are restrictionat accesul la scrierea pe forum... Iar eu faceam apel la principii morale si deontologice! M-am prostit! Mai adecvata-i vorba aia cu Petrica si GSPtv.

Actualul subiect a plecat ca deviatie din topicul "Evaluare oglinzi" ( http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=4334&start=0 ), unde, intr-un final, s-a luat decizia de stergere nemotivata a mesajului meu de acolo, astfel incit alte comentarii ample pe baza a ceea ce nu mai exista nu si-ar avea rostul. Totusi eu incepusem cu intrebarea clara: "1. In acest topic, afisati testele tuturor oglinzilor primite? Sau doar pe cele mai proaste, considerindu-le reprezentative?" La care initiatorul acelui topic nu mi-a dat un raspuns pe problema ridicata de mine. Apoi eu am facut ramificatia de aici, pentru a prezenta, printre altele, in acelasi spirit perfectionist, degradarea rapida extra-axiala a spotului la newtonienele rapide.
Dar iata ca dupa un timp, aceeasi persoana a oferit raspunsul, in topicul:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=82943#82943
din ce oglinzi am avut in mana la teste Skywatcher au avut calitatea mai buna . cu toate ca poate tot GSO face optica.
Deci asta e un fapt concret pe care oricine il poate citi si intelege in functie de propriul intelect. Cita importanta are? Fiecare decide pentru el. Alte comentarii nu mai fac si nici nu-mi propun sa analizez subiectul de la acest ultim link.