-----------------------------------
zoth
07 Feb 2012 22:15


-----------------------------------
Aha, abia acum am priceput ce vrei sa faci ... in primul topic nu intelesesem.
Pai da, cred ca e ok, si daca vrei, am si o solutie suplimentara pentru ca am trecut si eu printr-o situatie asemanatoare.
Anul trecut parca, voiam sa fac un instrument refractiv pentru banda ingusta si in consecinta am considerat ca nu am nevoie de un dublet acromatizat ci doar de o simpla lentila biconvexa.
Treaba era ok in principiu daca ramaneam la deschidere mica si focala mare dar cum m-am lacomit la un diametru mai mare (cam 120 mm) si focala pe la 1600 mm a aparut sfericitatea lentilei care ma deranja.
Ca sa corectez complet sfericitatea acelei lentile imi trebuia sa aplic pe fiecare fata a ei o asferizare de -3,447 sau o asferizare dubla pe o fata iar cealalta sa ramana sferica.
Am vorbit cu un slefuitor dar treaba nu s-a legat asa incat am fost nevoit sa caut alta solutie.
Si solutia gasita nu era alta decat o noua lentila de data asta negativa care sa corecteze sfericitatea cu pricina, deci pana la urma am ajuns tot la un dublet dar care nu era musai sa fie acromatizat.
Am construit lentila corectoare tot din BK7 ca si cea biconvexa si am rezolvat situatia.
Ma gandesc ca la fel poti sa faci si tu daca lucrezi in lumina monocromatica si daca asferizarile cerute de lentila de baza sunt mari sau greu de facut.
Spor!