-----------------------------------
mflorian
08 Feb 2012 12:35

Celestron CG5-GT
-----------------------------------
Nu am găsit nicăieri un topic dedicat acestei monturi, așa că mi-am permis să deschid eu unul.

Sînt posesorul unei asmenea monturi (plus un C8 ). Momentan mă tot învîrt în jurul ei, că pe afară nu e de ieșit. Dacă tot nu o pot folosi la observații, am demontat-o, am curățat-o și am gresat-o cu vaselină cu litiu.
Acum studiez problema ghidajului pentru astrofoto și aici m-am cam înfundat datorită încărcării.
În specificații, pentru această montură, este dată încărcarea maximă de 15kg pentru observații vizuale. Pentru astrofoto, încărcarea maximă se reduce la jumătate. Aici apare prima problemă. Tubul optic are 5,76kg, iar contragreutatea are 5kg. Cu încărcarea asta am depășit binișor cele 7,5kg pentru astrofoto. De fapt, pentru a face fotografii neghidat, ar trebui să iau în considerare greutatea pentru tub+adaptor T+corp aparat foto, adică un total de 6,75kg, la care trebuie să adaug cele 5kg de balast ale contragreutății.

Ce mă nemulțumește este faptul că pentru fiecare kg util trebuie să adaug aproximativ un kg de balast. Am început să îmi bat capul cu o soluție care să îmi permită fixarea pe bara pentru contragreutăți a unui tub optic pentru ghidaj sau a aparatului foto+obiectiv foto. Am văzut pe net un dispozitiv pentru fixarea unui aparat foto pe tija pentru contragreutăți. Soluția aceea mi se pare destul de instabilă și predispusă la vibrații și torsiuni. Mai ales că aparatul meu cu obiectiv cu tot cîntărește 2,3kg.
Eu sînt convins că dacă ar fi existat soluții eficiente, acestea ar fi fost prezente deja pe piață și consacrate. Cu toate acestea, vă întreb dacă aveți sau știți vreo soluție în acest sens.