-----------------------------------
dragos.n
08 Feb 2012 14:23


-----------------------------------
In principiu, importanta nu este atat greutatea pe care o pui ca sarcina utila, cat momentul fortei pe care aceasta il exercita asupra axelor. Din pacate foarte putini constructori dau capacitatea monturilor in functie de asta. Dar poti sa calculezi, cu ceva aproximatie cam cat poti pune, in functie de datele pe care le da constructorul. 

Ce este mai greu de calculat este lungimea unui instrument pe care il pui, pentru ca si ea influenteaza, datorita faptului ca aici apare inertia care se manifesta atunci cand montura trebuie sa faca mici corectii, plus influente externe, cum ar fi vantul, avand in vedere ca in general atat centrul de greutate, cat si centrul de rezistenta aerodinamica a corpului unui telescop sunt plasate excentric 

Montarea lunetei ghid si a aparatului foto pe bara de contragreutati a fost incercata. In urma cu cativa ani era un constructor care chiar vindea accesorii speciale pentru o astfel de montare. De ce aceasta solutie de montare nu s-a impus, nu pot sa spun exact. Probabil faptul ca bara de contragreutati nu are un cuplaj foarte precis, care sa permita fixarea astfel incat sa nu dea rotatii aleatoare, si ea insine fiind rotunda, nu permite o montare precisa a accesoriilor pe ea, are un rol.

Mai exista insa o solutie, pe care eu am incercat-o cu succes pe telescopul unui prieten. Respectiv montarea lunetei ghid sub bara de prindere a telescopului, un RC de 8'', deci comparabil cu un SC de 8''. Evident, asta a impus montarea telescopului ceva mai in spate fata de axa declinatiei, pentru ca luneta ghid vine in fata acestei axe, si astfel am echilibrat ansamblul. Am folosit pentru asta o bara tip Losmandy mai lunga, in locul celei Vixen originale, pentru a avea mai multa stabilitate. In acest fel, desi greutatea ansamblului telescop, luneta ghid, camera foto, a ramas aceeasi, deoarece nu a mai fost necesara bara de fixare  a lunetei ghid plasata deasupra telescopului, in schimb centrul de greutate al ansamblului este plasat mai aproape de axa orara, si astfel, forta ceruta pentru miscare este mai mica. Dar trebuie spus ca acest telescop este montat intr-un observator, si influenta vantului este minima asupra acestui ansamblu care e destul de asimetric din punct de vedere aerodinamic.