-----------------------------------
UFO
09 Feb 2012 11:33


-----------------------------------
omul a cerut niste sfaturi, nu sa afle ca nu si-a achizitionat Hubble.

dragos n

Teoretic, cu acest telescop ar trebui sa poti utiliza cu succes si ocularul de 12,5mm. Cel de 4 mm deja e peste limita teoretica a acestui instrument ( desi cuvantul instrument este cam mult pentru asa ceva ). Cum am avut si eu o astfel de luneta acum multi ani, pot sa-ti spun ce am observat eu la el. Nori de praf interstelar nu am observat, dar praf intre lentile da, de cum l-am scos din cutie. Planeta Saturn sub forma unui oval difuz, Jupiter ca o biluta mica, si ceva necunoscute prin vecini. Sa-ti mai spun ca lentilele erau montate invers decat pozitia normala, si din cauza asta tot asa, nu puteam sa obtin o marire mai mare decat 35x?

Sfatul meu este sa-l trimiti inapoi la comerciantul care ti l-a vandut, daca mai e in prima luna, cand poti sa-i ceri banii, sa-i spui ca nu merge, si ca vrei sa iei ceva mai scump. Si sa ne comunici si noua cam cat mai poti sa pui in plus ca sa-ti recomandam ceva mai bun. Poti sa incerci sa trimiti si daca nu e in prima luna de la cumparare, poate te intelegi cu el, mai ales daca iei altceva.


Eu il felicit pentru achizitie, instrumentul este bun pentru a incepe explorarea cosmosului. In aceasta perioada se pot observa multe planete seara. Poti incepe cu Jupiter si Venus, iar dupa miezul noptii cu Saturn si Marte. Puterea maxima a telescopului tau ar fi cam pe la 120 ~ 150x, suficient pentru a admira Jupiter si satelitii sai, pentru a vedea fazele lui Venus, pentru a te delecta cu inelul planetei Saturn, cat si cu muntii si craterele lunare (mai asteapta un pic, pana la ultimul patrar,- acum Luna nu e prielnica, fiind in aproprierea Lunii Pline)

Instrmentul tau are montura ecuatoriala (cu axa principala inclinata )sau alt-azimutala (cu axa verticala) ?