-----------------------------------
mflorian
09 Feb 2012 22:24


-----------------------------------
Mai exista insa o solutie, pe care eu am incercat-o cu succes pe telescopul unui prieten. Respectiv montarea lunetei ghid sub bara de prindere a telescopului, un RC de 8'', deci comparabil cu un SC de 8''. Evident, asta a impus montarea telescopului ceva mai in spate fata de axa declinatiei, pentru ca luneta ghid vine in fata acestei axe, si astfel am echilibrat ansamblul. Am folosit pentru asta o bara tip Losmandy mai lunga, in locul celei Vixen originale, pentru a avea mai multa stabilitate. In acest fel, desi greutatea ansamblului telescop, luneta ghid, camera foto, a ramas aceeasi, deoarece nu a mai fost necesara bara de fixare  a lunetei ghid plasata deasupra telescopului, in schimb centrul de greutate al ansamblului este plasat mai aproape de axa orara, si astfel, forta ceruta pentru miscare este mai mica. Dar trebuie spus ca acest telescop este montat intr-un observator, si influenta vantului este minima asupra acestui ansamblu care e destul de asimetric din punct de vedere aerodinamic.
Am găsit și eu  o poziție asemănătoare pentru aparatul foto. Apropierea de RA face ca să nu fie nevoie decît să deplasez contragreutatea mai spre exterior. În schimb, nu pot echilibra montura pe DEC. Va trebui să atîrn o mică greutate în zona mînerului tubului optic. Sînt curios cum se va comporta în teren. Soluția aceasta pare foarte robustă și nu cred că aș fi avut aceeași rigiditate a aparatului foto, dacă îl fixam pe tub cu o piesă dedicată piggyback. De altfel, cred că această poziție s-ar numi mai degrabă piggybelly.