-----------------------------------
saiph
10 Feb 2012 11:24

Re:
-----------------------------------
Salut.

Ce tare! :) Adica ti-ai luat asta?
http://www.youtube.com/watch?v=x8PcsTem6m0
Sa o folosesti cu placere!

Imi facusem si eu in urma cu cativa ani o luneta cu un obiectiv 70/500 (probabil tot SW), si se comporta neasteptat de bine, pana la puteri apropiate de maximul teoretic (2 x apertura). Dar tin sa precizez ca nu i-am pus oculare mai jos de Plossl (calitativ vorbind).
Am avut si oculare IOR de microscop (5x, 7x, 10x...) dar le foloseam pe alta luneta pe care o facusem mai demult, 100 f/10. Desi calitatea imaginii era cat de cat satisfacatoare (nu buna), campul vizual oferit nu le-a lasat sa stea mult timp in oglinda diagonala. 

Iti recomand sa faci un upgrade la toate ocularele, daca vrei sa scoti de la luneta tot ce poate da. Poate fi la indemana sa improvizezi cate o solutie, insa sunt de parere ca rezultatele cele mai bune le poti obtine numai cu solutii de calitate - instrumentul este destul de rapid si nu vei ajunge sa-i cunosti potentialul cu accesorii sub medie (ca sa nu zic mediocre). Niste Plossl, Ortoscopic sau chiar Erfle sau Konig-uri te-ar ajuta sa folosesti cu si mai multa placere luneta ;) 

Daca nu tii neaparat sa investesti in oculare, poti incerca si cu niste Kellnere, sau ceva asemanator (de preferat sa contina minim un dublet acromat designul optic) si le combini cu ceva filtre: neutru, colorat  (verde, galben), fringe-killer, polarizor variabil - pentru eliminarea culorilor parazite. Eventual si un Barlow bun acromat 2x sau 3x, in functie de focalele pe care le vor avea ocularele, dar in orice caz sa incerci pe cat posibil sa nu treci peste puteri de 140-150x.

Ia-o ca pe o recomandare, ia-o ca pe ce vrei, numai n-o lua in nume de rau. Incerc doar sa-ti prezint cate ceva din experienta cu instrumente similare ca sa-ti faci o idee despre cum poti profita din plin de unele avantaje oferite de lunetica pe care o ai.


Cer senin!
:)