-----------------------------------
valy
16 Feb 2012 16:55


-----------------------------------
Hai sa punem problema si altfel:
- daca e pt. vizual sau foto nu are rost sa te complici cu steppere, drivere si microcontrolere ca un simplu motor, cu o demultiplicare de la o jucarie de cand eram mici e ok. Nu-i bai ca nu ai limitare ca doar esti langa el. Eventual ii pui ceva patinaj din cauciuc. Oricum un crayford patineaza cand ajunge la capete, dar poate nu toti au crayford
- dar daca vrei sa il controlezi mai "elegant", fie pentru remote fie din PC, aici solutiile se mai complica putin. Eu ma simt confortabil cu stepere, orcum o sa stau langa el deci nu am nevoie de limitoare, de control turatie, pasi, etc., examinez rezultatul si dau din taste mai infocus/outfocus cand e nevoie.

Mie mi-a placut abordarea steper, controler, driver. Mi se potriveste  ideea de integrare componente hardware "digitale" + soft. S-au potrivit ca o manusa. Dealtfel nu imi place sa fac scheme "analogice", nu ma simt deloc in largul meu. Poate pentru cei obisnuiti nu e complicat. 

Revenind putin la problema cu viteza maxima pe care am atins-o, ma intreb oare cablurile au o influenta? Acum driverul e la 10 cm de controler si dau semnal pe DIR si STEP prin niste sarmulite scurte. De la driver la motor am cam 1.5m de cablu de telefon cu 4 fire. Desi frecventa n-ar fi mare (max 10khz) totusi sunt ceva mili/amperi (0.5-1-2, depinde de motor). Oare sa mut driverul mai langa motor sa nu am fire asa de lungi?

O alta problema: am adaptor de maxim 12V, 0.5A. Vreau sa incerc o tensiune mai mare poate obtin o turatie mai mare. Pot folosi un alimentator de laptop? Unul din ele are 19V si 1A altul 19V si vreo 5-10A.