-----------------------------------
Abel Cavași
12 Oct 2006 13:09


-----------------------------------
Da, mai multe decât Lucia nu prea știu nici eu. Interesant ar fi de găsit o legătură cu experimentul Philadelphia. Oare acel vapor dispărut s-a deplasat cu viteză mai mare decât a luminii, deci printr-o gaură de vierme? Oare, chiar a dispărut acel vapor? Oare numai prin găurile de vierme se poate deplasa ceva cu viteză mai mare decât a luminii? Oare se poate deplasa ceva cu viteză mai mare decât a luminii? Ce ar însemna pentru un corp să se deplaseze cu viteză mai mare decât a luminii? Oare ar fi posibil să vedem un corp lângă noi, iar peste o secundă să îl vedem la un miliard de kilometri (indiferent prin ce metode ar fi ajuns acolo)? Nu ar încălca aceasta teoria lui Einstein?

Dacă, de la Einstein încoace acceptăm că spațiul este relativ depinzând de observator, nu cumva am putea presupune că viteza luminii este infinită? De exemplu, primul care a observat că lumina are o viteză finită, a fost Romer, când a constatat că sateliții lui Jupiter sunt eclipsați inconstant. Oare ce Fizică ar fi rezultat dacă Romer ar fi reușit să impună ideea că lumina are viteză infinită, doar că mișcările sateliților sunt influențate de observatorul aflat pe Pământ? Astăzi, când suntem obișnuiți cu relativitatea datorată observatorului, am putea privi cu alți ochi posibilitatea ca mișcarea sateliților să fie influențată de observator, dar pe vremea lui Romer, aceasta era de neconceput.

Ei, ce ziceți, nu cumva viteza luminii este infinită, iar constanta c indică doar faptul că fenomenele depind de distanța lor față de observator?