-----------------------------------
Gaman Gabriel
22 Feb 2012 21:57


-----------------------------------
Salut tuturor!

In seara asta,la indemnul unui bun prieten,am iesit sa vad Marea Pata Rosie.Am luat telescopul,l-am echipat cu toate ocularele si cu filtrul albastru.Cerul era foarte senin,asa ca m-am si bucurat.Pe cer apareau 2 planete foarte luminoase : Jupiter si Venus.Am indreptat telescopul spre Jupiter si am inceput usor...cu ocularul de 17mm,apoi cel de 13mm si 6mm.Cu ocularul de 6mm se putea vedea cele 2 benzi ale lui Jupiter.Am infiletat filtrul albastru la ocularul de 6mm si am privit din nou.Benzile erau acum mai inchise,dar nici urma de Marea Pata Rosie,din cauza atmosferei.Apoi,am indreptat telescopul spre Venus.Era foarte luminos...dar acolo turbulenta isi spunea cel mai bine cuvantul.Cu toate astea,am vazut foarte bine faza lui Venus.Cu coltul ochiului,am vazut Cassiopeia.Am schimbat cu ocularul de 32mm si am urmat directia spre galaxia Andromeda.Dupa 3 minute,am gasit-o.Ocularul de 32mm face diferenta...galaxia se vedea foarte bine iar langa ea (in partea de sus) se vedea M32.Apoi,m-am deplasat pana in gradina cu telescopul si acolo e locul perfect pentru observatii.Mai intai,am indreptat telescopul spre Nebuloasa din Orion.Cu ocularul de 32mm,nebuloasa se vedea foarte bine si m-a impresionat.Cu ocularul de 13mm am vazut Trapezium si este prima data cand il vad.Dupa 10 minute de observatii la Nebuloasa din Orion,am decis sa ma ''plimb'' cu telescopul pe cer.Am pus ocularul de 32mm si am vazut mii de stele.Sirius se vedea stralucitor si foarte luminos.Am ales partea din stanga lui Sirius si acolo,ce m-a impresionat,era o adunatura de stele imprastiate dar luminoase.Nu stiu daca ar putea fi un cluster,asta o sa descopar pe parcurs.Marte rasarise si ma gandeam ca as putea sa vad cateva detalii pe acolo.Din pacate,Marte era sub 30 de grade iar turbulenta era mare,nici urma de calota polara.

Acestea sunt observatiile astronomice de pe 22 februarie,incepand cu ora 19 pana la 20:15.Aceasta a fost una dintre cele mai reusite seri de observatii astronomice si sunt mandru de ce am vazut.

Imi voi continua observatiile astronomice si voi profita de fiecare cer senin.Nu ma limitez numai la observatii noaptea,ci si observatii solare.Noul filtru solar imi da posibilitatea sa observ pete solare si alte fenomene cum ar fi tranzite si eclipse.Cu cateva zile in urma am realizat cateva fotografii la Soare si le-am postat la o sectiune dedicata.Poate unii dintre voi ati vazut pozele.

Sunt fericit ca telescopul are imagini mai bune acum (prietenii stiu de ce).

Va urez tuturor cer senin si multe observatii astronomice !  :D