-----------------------------------
zoth
25 Feb 2012 15:14


-----------------------------------
Zoth s-a declarat dezamagit. L-as ruga sa imi spuna motivele.

Motivele dezamagirii mele in privinta acelui barlow tin in special de aspecte subiective:

1. odata cu timpul petrecut la ocular (masurat in ani), pretentiile in ce priveste calitatea imaginii au inceput sa creasca (dupa cum cred ca este firesc). Cu toate ca mi-am format o educatie spartana in privinta campului vizual sau a comoditatii observatiilor, nivelul de calitate al imaginilor nu a putut fi limitat decat de scaderea acuitatii vizuale si a factorului de acomodare a ochiului ce a venit odata cu varsta.
In acest context, atunci cand introduc un accesoriu intre obiectivul instrumentului si ocular iar acesta imi degradeaza imaginea, ma simt deranjat.

2. tot de subiectivism tine si faptul ca eu nu folosesc un barlow dupa dictonul care spune ca acesta dubleaza numarul de oculare. In principiu evit folosirea lui si il introduc in ecuatie numai atunci cand nu pot ajunge la grosismentul dorit folosind ocularul cu focala cea mai mica.
Multe dintre situatiile de mai sus se afla la intersectia dintre limita ochiului si cea a obiectivului.
Un barlow de calitate inserat pe traseul optic imi va permite mai departe sa simt aceste limitari si sa stiu de unde vin.

3. mai este aspectul financiar, multa vreme am sperat si am cautat componente optice (ma refer atat la accesorii cat si la obiective) care sa fie in acelasi timp si cat mai bune si cat mai ieftine.
Dupa ani de cautari am constatat ca in optica cel putin, vorba care spune: "atata dai - atata face" este mai valabila decat in orice alt domeniu.

Dupa cum vezi, motivele dezamagirii mele in privinta acelui barlow nu sunt dintre cele mai serioase. In plus, intre timp am gasit ceea ce cautam dar voua nu vi-l recomand pentru ca este scump.