-----------------------------------
URANUS7
01 Mar 2012 12:18

CAMERE ASTRO ULTRA-SENSIBILE PENTRU OBSERVATII DSO LIVE
-----------------------------------
De curand am fost solicitat sa postez un review privitor la noua mea camera color, video CCD, Mallincam Xtreme,
inzestrata cu noul hiper-circuit de generatia 4-a , cu racire controlata si cu expuneri intre 3 secunde si 100 minute avand un CCD sensor de Clasa 0 EXview HAD Sony ICX418AKL-A+
Este o camera CCD  dedicata in primul rand observatiilor astronomice LIVE de tip DSO. 
Evident gradul inalt de sensibilitate nu va solicita folosirea unor expuneri mai mari decat 2-3 minute pentru imagini  splendide luate in conditii de seeing normal dar in conditii de poluare si seeing slab  valori mai mari de expunere  pot fi folosite cu succes. 

Cel mai concludent exemplu  privind sensibilitatea camerei este, de pilda, ca poate integra in 1-3 minute imagini ale unor galaxii de magnitudine 16 atunci cand se foloseste un reflector de 14" ( ex. un C14 limitat dupa cum stim la magnitudinea 13).

Sensibilitatea cipului este chiar mai mica decat 10**(-12) lux dar sa nu uitam ca rezolutia sa este de aproximativ 811 X 508 pixeli  ceea ce permite integrari masurate in general in secunde  si vizionari rapide ale tuturor  DSO-urilor vizibile local, intr-o sesiune de numai 1-2 ore, pe timpul noptii. 

Deoarece exista deja un review complet despre aceasta camera, pe CloudyNight, am sa inserez aici doar link-ul si nu ma voi abtine sa nu inserez si cateva poze facute cu aceasta camera. 


http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=2590

Cer senin si ... astept intrebari . :)

PS

Pe viitor as vrea sa discutam despre camere ieftine (accesibile) si sensibile, ce se pot folosi pentru DSO. A se vedea, de pilda,  familia Samsung de CCTV-uri (excelente si pentru observatii planetare) .