-----------------------------------
zoth
04 Mar 2012 19:10


-----------------------------------
Asta noapte pe cand aveam treaba cu testele Ronchi pe obiective non aplanatice mi-am facut o pauza de analiza mentala a imaginilor vazute seara la ocularul lunetei mici 60/828.
Reanalizand cele amintite mai sus am ajuns totusi la concluzia ca detaliile la 207x (aprox 3,5D) imi apareau usor mai estompate decat la grosismentul anterior.
Este posibil asadar ca limita lunetei sa se afle in aceasta zona ceea ce nu este deloc rau.
Pentru certitudine am sa revin cu alt test daca pana atunci nu-l gasesc pe Saturn prin zona ...

Azi la pranz in conditii usor mai vitrege decat ieri (temperatura doar 5 grade fata de cele 8 de ieri, un vanticel putin mai nervos si un fond al cerului de nuanta alburie) am decis sa scot la testul diurn alt instrument mic, de data asta o luneta comerciala SW 102/1000.
Fata de accesoriile folosite ieri am schimbat doar montura (Porta de data asta) si diagonala care a fost una pe 2".
Prima constatare a fost aceea ca instrumentul are nevoie de o perioada de aclimatizare, diferenta de temperatura intre cea de depozitare si cea de lucru fiind de 21 grade.
De abia dupa 25 minute a intrat in regim termic normal sa zic asa.
Fiind un caracter generos i-am mai acordat inca 5 minute in plus.
Imaginile incepand cu ocularul de 12,5mm au fost frumoase, mai luminoase decat cele de ieri dar si putin mai "colorate". Nu am detectat urme de aberatie de sfericitate nici in primul ocular, nici in cel de 9mm la un grosisment de 111x.
Culmea, imaginea a inceput sa-mi placa pe masura ce cresteam grosismentul (cromatismul transversal semnificativ mai putin vizibil).
Ocularul meu preferat, orto de 7mm nu mi-a relevat nici o surpriza, din contra in orto de 6mm la 166x, imaginea arata ca are inca rezerve de potential.
Focus facil si ferm la acest grosisment iar imaginea fara urme de sfericitate.
Am urcat la 200x cu orto de 5mm fara surprize neplacute si cu imagine frumoasa si ferma.
Detaliile erau prezente in toata splendoarea lor.
Luminozitatea imaginii inca buna in conditiile in care tinta este luminata de soare.
La 250x cu orto de 4mm imagine buna dar luminozitatea in scadere libera.
Am stat sa analizez nivelul de detaliu prezent fata de grosismentul anterior si nu am constatat scaderi. Nu am detectat nici la acest grosisment urme de sfericitate.
Din fericire pentru mine nu am reusit sa ingenunchez nici acest obiectiv.
Un test lunar facut cu ceva timp in urma pe acest instrument imi arata o imagine buna, contrast normal la 285x (orto 7mm + barlow 2x) si o imagine usor soft cu ceva pierderi de detalii la 333x (orto 6mm + barlow 2x).
Pot concluziona asadar pentru ziua de azi ca lunetica merge fara probleme pana la 2,5D si mai are si ceva rezerve pe deasupra.