-----------------------------------
zoth
05 Mar 2012 17:40


-----------------------------------
Multumesc pentru materiale, PDF-ul il parcursesem cu ceva timp in urma (a prins bine oricum un refresh) iar in privinta retelelor de densitate mare cred ca mai stau o vreme pentru ca sunt cam scumpisoare.
In momentul de fata folosesc doua retele clasice, una cu 127 lp/" si alta cu 254 lp/" si incerc sa ma descurc cu ele.
Imi aduc aminte totusi de la testele pe stea ca pe axa optica nu ai ce vedea mai mult decat e prezent pe acea axa, cu alte cuvinte nu poti vedea o aberatie extra axiala decat in cazul in care exista o decolimare in sistem (situatie prezentata si de nenea Rohr in imaginea postata de neox).
Partea proasta e ca si la un obiectiv refractiv se poate induce coma pe axa optica prin descentrarea lentilelor chiar daca obiectivul in sine e aplanatic, dar situatia asta nu ma intereseaza.

Am verificat si ideea lui Catalin si cred ca merita atentie, am pus invers in lumina doua obiective foarte asemanatoare : un 60mm f/14 spatiat si un 60mm f/15 lipit, ambele din aceleasi sticle.
Ei bine, obiectivul lipit a prezentat la intoarcerea in lumina o sfericitate de 4/2,5 adica de 1,6x mai mare decat cel spatiat intors si el in lumina.
Pentru mai multa acuratete va trebui sa definesc mai multe obiective cu aceeasi parametri (D si f) si sa compar din nou.
Mai exista inca o necunoscuta care trebuie introdusa in analiza: un obiectiv lipit din sticle cu index mare care nu are coma.
Daca si acesta va prezenta o sfericitate mai mica atunci cand e intors in lumina, atunci putem dezvolta ideea lui Catalin mai departe.