-----------------------------------
psemil
08 Mar 2012 02:07

M51 si altele
-----------------------------------
De luna noua am prins o noapte cu seeing bun, cu transparenta medie si din pacate poluare luminoasa destul de urata din cauza zapezii (background 10%)
Insa am vrut sa profit de seing si intr-adevar a mers bine. Fwhm a variat toata noaptea in niste limite intangibile pentru mine (in trecut) 3,3-3,6 (DSS). Incurajat de teste am supus imaginea stack in CCD inspector si a rezultat o rezolutie de 5'' - una din cele mai bune avute vreodata (aceeasi rezolutie cu stack Iris nebula de vara trecuta de pe M Mic - 1800m alt). 
Ghidajul Off-axis a mers mai bine ca niciodata iarna asta un rms 0,21-0,35 (670mm focala) - cu luneta de ghidaj am prins cu putin mai bine (vara 2011).

Partile bune s-au oprit aici. Din nefericire am incurcat setarile compului... si laptopul a plecat la culcare odata cu mine exact cand galaxia se apropia de zenit. Cand m-am trezit pentru meridian flip ... 

Daca...  nu ar fi fost zapada (asa fi avut fundalul 4%) si daca nu pierdeam ora aceea in zenit probabil zonele de Ha si culorile ieseau mai frumos... probabil mai putin zgomot si gradienti insa nu pot adauga cadre noi in absenta unui seeing asemanator. 

Inca o treaba senzorul a fost la 65 mm de corector cea ce a imbunatatit spotul, insa a adus o coma uriasa in colturi fapt pentru care imaginea este crop aprox 60%.

Newton 8'', ASA Keller corrector/reducer, Eq6 Pro, Canon 1000Da, iso 800,TS OAG. 
Exp:  40x4' - Total 2,5h. Temperatura -5 grade  Transparenta 5/10, Seeing 7/10 -    23-02-2012.