-----------------------------------
theogon
09 Mar 2012 19:22


-----------------------------------
În seara de 8 martie am ieșit în dealul Feleacului mai mulți, (membrii societății Andromeda și câțiva oaspeți, îl amintesc pe Jimao) la o sesiune de observații, după atâta frig și ceață - vorba poetului. Seara a debutat cu turbulență mică, care din păcate s-a accentuat. Am pus în stație un mak de 180, pe Lucian l-au lăsat bateriile la EQ6 așa că ED-ul de 120 nu s-a mai montat. În schimb am tras cu toții o geană prin SC-ul de 16', dar turbulența mare și o mică decolimare pe mine m-au descurajat. 
După ce lumea s-a mai rărit, Horatius a început să facă un film la Marte. Rezultatele le-ați văzut mai sus. Personal nu cred să fi văzut o imagine a lui Marte atât de bună, luată din Romania  la o opoziție medie.
În timp ce Horatius lua imagini la Marte, eu privem prim mak-ul de 7' aceiași planetă. Deja seeing prost, și cu multă bunăvoință ghiceai ceva, ce ar fi putut fi calota polară la 270X. În rest nici un detaliu. Termometrul instalat lângă telescop arăta -10 grade. După 6 ore de stat în frig m-am retras. Băieții au mai rămas să mai tragă cadre.
Pot să mai adaug că privilegiul de a accesa un instrument mare (pentru noi), dublat de multă pasiune și muncă dau rezultate notabile chiar și în condiții nu foarte bune