-----------------------------------
Doru Dragan
13 Mar 2012 20:18


-----------------------------------
Noi romanii suntem mari mesteri la "datul cu parerea", e unul din sporturile nationale preferate :) Exista domenii in care datul cu parerea nu face nici un rau dar din pacate posibilitatea unei ciocniri a Pamantului de catre un asteroid nu este un asemenea domeniu :( si asta pentru ca in urma unui asemenea "dat cu parerea" se poate naste panica, panica ce ar putea face mai mult rau decat asteroidul cu pricina. Din pacate l-am auzit si pe marele (si singurul) nostru astro-cosmonaut, Dumitru Prunariu dandu-si cu parerea pe aceasta tema si din pacate si el cam batea campii (sau cei care i-au luat interviu n-or fi priceput ce zice). Eu am studiat un pic problema si de cate ori a fost cazul am urmarit si ce ziceau altii pe diverse forumuri. Cel mai tare a fost un indian (dupa nume) care locuia in America si se pare ca lucrase in domeniu. Acesta a zis clar ca in cazul unui asteroid semnificativ (ca masa) care vine direct la impact, sansele de deviere sau distrugere a lui sunt qvasi-nule din cauza energiei cinetice enorme implicate si a posibilitatilor nostre extrem de reduse. In filmul Armaghedon se propune o eventuala rezolvare a acestei probleme prin trimiterea unei echipe care sa foreze un put in care sa se puna o bomba (nucleara, clar) care doar astfel ar putea sa transforme asteroidul in farame. In rest, sansa noastra este de a face o evidenta a tuturor asteroizilor cu potential "hazardos" :) si din datele lor sa reusim sa prevedem care ar putea sa vina la impact peste N orbite. In urma unei asemenea analize ar urma sa se trimita ... naiba-stie-ce ... sa-l devieze. Determinarea diametrului si a masei asteroizilor se face doar aproximativ pe baza parametrilor orbitei si magnitudinii vizuale. Abia la o eventuala trecere prin apropierea Pamantului se pot face observatii radar care duc la o determinare mai precisa a acestora. Si atunci ramane ca o incertitudine compozitia asteroidului. La determinarea gradului de periculozitate se iau in calcul mai multi parametri decat masa/diametru si distanta minima. Unele din acestea ar fi viteza si unghiul de incidenta dar pe altele nu le-am priceput nici eu. De exemplu, daca ajungi aici: http://neo.jpl.nasa.gov/cgi-bin/neo_ca dai de un programel care calculeaza un tabel cu PHA. La prima rubrica bagi NEA (ca in privinta cometelor nu stim nici macar cat stim despre asteroizi). La a doua rubrica deja am nedumeriri: care e diferenta intre "nominal" si "minimum possible" distance? La a treia rubrica zici "future" ca ce-a trecut ... Doamne-ajuta :) Rubrica 4 e neinteresanta, rubrica 5 doar daca vrei sa-l si vezi, la rubrica 6 zici ce vrei iar la rubrica 7 zici "Nominal distance <= 5LD. Dupa care zici "Display Table". Distractie placuta :) Toata povestea asta ascunde matematica si mecanica cereasca de cel mai inalt nivel si abordarea ei simplista nu prea isi are rostul.