-----------------------------------
dragos.p
14 Mar 2012 13:27

dilema blondei, sa las lungi..refractor sau reflector
-----------------------------------
Buna, tuturor colegilor de forum...sunt pentru prima data aici, azi m-am inscris in "programul de reabilitare". Cu ce sa incep, pai anul trecut mi-a cazut o piatra in cap, spre fericirea mi-a lovit neuronul care trebuia si mi-am inceput saga amatorului infestat de un microb care se chiama astronomia. 
Si cu ce am inceput, evident cu forumul...citit, cateva zile...dupa care ca un amator(tipic) nerabdator si prost informat, mi-am luat primul telescop, fara a asculta multele sfaturi de aici, sa nu ne grabim, am pus mana pe telefon, si mi-am luat un reflector newtonian un omegon cu apertura de 150 pe o montura eq3, daca nu ma insel. In prima noapte scos afara, si la vanatoare de ...caprioare mai degraba decat .....
Am trecut de prima faza, m-am intors la forum, la documentare si iar la observat cerul, iar la forum, iar la instrumente....
Concluzia este:....m-am pripit, si ca imi doresc altceva
nu ca nu ar fi ok instrumentul in cauza, daaar, imi doresc mai mult, nu neaparat o apertura mai mare, mai degraba calitate, in sensul asta mi-am luat doua oculare mai bunicele de la WO cu un "degree" de 70 de grade(parca) si un cautator mai acatarii si ca am descoperit ca imi doresc altceva(inclusiv o montura care sa tremure la fiecare atingere)

 - adica un instrument usor (m-am operat acum 3 ani de hernie de disc), deci limita de transport nu trebuie sa depaseasca 10 kg/obiect transportat, usor de demontat...si remontat
- sa fie go to, mea culpa, ca nu am timp si rabdarea necesara pentru a invata cerul...nu aruncati cu pietre
- eventual sa nu trebuiasca sa-l colimez(nu stiu sa colimez, stiu ca toti de aici spun ca in 5 minute ok...imi doresc lucrurile sa fie simple, cele mai simple) sau sa il colimez cat mai rar
- mentionez ca locuiesc la casa si probabil cand am sa castig la loto primul lucru in planul meu este sa-mi montez un dome ca observator
 si sa organizez niste "ceaiuri"cu colegii
-nu vreau sa fac astrofoto, este suficent ce vad de la hubble
-costurile sa fie decente, nici 1000 de ron dar nici sa-mi vand sufletul pentru un "takashi"(cu toate ca suna ispititor)
in concluzie...refractor, sau.......ajutati-ma sa fac o alegere cat mai eficienta.