-----------------------------------
mircear
17 Mar 2012 14:25

Re: Am lentila, vreau sa fac LUNETA!
-----------------------------------
Buna ziua stimati pasionati de astronomie.

Va scriu deoarece intentionez sa demarez impreuna cu fetita mea de 7 ani un proiect de constuire a unei lunete. Fac asta deoarece acum 1 saptamina am fost cu ea la Observator sa privim planetele Marte, Jupite si Venus si a fost impresionata. Cred ca ar fi un proiect in care s-ar implica cu pasiune, si de aceea vreau sa il construim nu sa il cumpar!
Foarte buna treaba
Numai ca nu ma pricep de loc la optica de baza. Pe internet am gasit citeva proiect simple de lunete, si m-am decis  :
1. sa incep cu achizitionarea obiectivului, o lentila  de ochelari de vedere +0,5  care are distanta focala este cam la  1000 mm,  diametrul cred ca este cam 5-6 cm. In cazul in care as folosi una de +0,75 ? as cistiga la putere de marire insa tubul devine mai lung si mai dificil de gasit un loc in casa...
Intrebare: daca in fata lentile de ochelari pun o lentila convexa de 6,5 cm si 14 cm distanta  focala, obtin o imbunatatire a imaginii?
Distanta focala (F) a lentilelor de ochelari, cu puterea exprimata in dipotrii (D) se afla prin formula 1/D, de unde rezulta ca o lentila cu puterea +0,5 are F de 2000mm iar una de +0.75 are 1333,(3)mm.
Combinatiile de lentile din lunete se realizeaza folosind sticle cu indici de refractie diferiti - pentru lunetele 'clasice', acromate, se folosesc lentile din sticla Flint si Crown. Astfel ca o combinatie de lentile oarecare nu o sa garanteze o imbunatatire a imaginii.
Un proiect de genuil asta e foarte util, insa nu va asteptati la performante.
Eventual dupa ce-l realizati, folosind o singura lentila, sa treceti la un obiectiv obtinut de la un magazin specializat. Si sa vedeti diferentele.