-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Mar 2012 22:33


-----------------------------------
Mersi Erwin pentru opinii si pentru sprijimul continuu pe care-l acorzi tuturor amatorilor cu inclinatii spre bricolaj.

Catalin1
Construirea unei lunete impreuna cu fiica ta,mai ales inregistrand fotografic diferitele etape ,va fi o experienta de neuitat.
Desigur,la o asemenea luneta trebuie sa ''uiti'' de notiunile de apertura si putere de marire.
Aici lucrul important este sa obtii o imagine buna.
Aceasta se realizeza prin folosirea  doar a zonei axiale a obiectivului,asa cum s-a spus deja,prin diafragmare.
Iti recomand pentru obiectiv o ''lentila pozitiva de +1D ,adica de o dioptrie'', adica de un metru distanta focala.Aceasta va avea chiar in fata sa o diafragma de 25mm.
Pentru ocular foloseste o lentila ,tot pozitiva,cu focal intre 25mm si 50mm focal.
Si aceasta trebuie sa aiba o difragma , dar la o distanta egala cu focalul lentilei ,adica de 25mm sau 50mm,pentru lentilele amintite.Tubul ocularului trebuie sa fie prelungit in spatele lentilei cu o distanta egala cu focala lentilei oculare minus 10mm.Pentru lentilele amintite,deci 15mm sau 35mm.Acolo pui o alta diafragma de 10mm.
Diametrul diafragmei din fata lentilei ocularului insa trebuie calculat in functie de focalul acestei lentile si anume trebuie sa fie de 1/3 maxim 1/2 din focal.
Deci diafragma ocularului ar trebui sa aiba 8mm pentru lentila de 25mm sau de 16mm pentru cea de 50mm.
Daca respecti aceste reguli simple, vei construi o luneta care va da pe axa optica imagini foarte frumoase si va avea mariri de 40x si 20x.

Deja am cateva instrumente ''ceva'' mai performante,poate anul acesta voi reusi sa-mi re-construiesc luneta mea cu lentila IOR de +1D.

Succes,Mircea