-----------------------------------
dragos.n
19 Mar 2012 16:33


-----------------------------------
- Din cat stiu eu faptul ca inelul intermediar este ceva mai mare, da un plus de stabilitate sistemului. Insa in primul exemplu dat de tine, acest inel e de fapt un patrat, pentru simplitatea constructiei unui patrat. Eu insa nu as merge pe ideea asta, ci as confectiona un inel care are ceva carne, adica o diferenta intre diametrul interior si cel exterior al acestui inel, pentru a evita eventuale flexari.

 - De obicei, acest inel se pune in centrul de greutate al telescopului. Asta cu atat mai mult cu cat sistemul serrurier e folosit de obicei la telescoape mari, unde diferenta introdusa de accesoriile montate in focuser este minora. Pentru un telescop mai mic, eu as monta acest inel ceva mai in fata in raport cu centrul de greutate, adica mai spre inelul secundarei, si as pune o sina lunga care sa lege inelul intermediar de cel primar, pentru a putea monta telescopul in montura in diferite puncte, in functie de centrul de greutate obtinut cu diverse accesorii.

 - Este adevarat ca celula secundarei este mai usoara, cand nu are accesorii montate pe ea. Dar daca pui in focuser un corector, o roata de filtre, si o camera ceva mai teapana, diferenta fata de primara nu va mai fi asa mare la un telescop mai mic. In plus, tevile dinspre secundara pot fi mai lungi, asa ca eu iti recumand sa pui acelasi tip de tevi. E adevarat ca diferenta de pret, daca folosesti fibra de carbon, e semnificativa de la o grosime la alta.

Pe de alta parte mai e un aspect. Nu stiu de unde vrei sa iei aceasta teava de carbon, si ce dimensiuni, mai exact cat e carnea tevii, dar eu nu as merge pe acest material, decat dupa ce as testa teava la flexare, Asta pentru la elementele din fibra de carbon pe care le-am vazut pana acum, si care nu aveau ceva grosime a materialului, flexau destul. Daca nu gasesti tevi cu carne de cel putin 2mm, ti-as recomanda fibra de sticla. E suficient de rigida, si chiar daca are coeficientul de dilatatie mai mare decat al carbonului, este totusi cam la jumatate fata de aluminiu.