-----------------------------------
mflorian
19 Mar 2012 17:29

Prima mea sesiune astrofoto
-----------------------------------
După cîteva tatonări vizuale, am hotărît că este momentul să fac prima mea sesiune astrofoto. De fapt, prima mea sesiune astrofoto a fost anul trecut, cu aparatul de fotgrafiat și cu un obiectiv de 50mm, pe un trepied foto, la vînătoare de perseide. Dar acum a fost prima sesiune cu artileria grea.
Locația a fost în grădină, într-un colț mai ferit de poluare luminoasă. 
La est am un vecin care ține un bec aprins pe terasă pînă seara tîrziu și uneori îl uită așa pînă dimineața. În acest weekend omul a fost econom și l-a stins pe la 10.
Spre sud-est am cel mai puțin poluat cer. La vest este orașul cu haloul său orbitor de lumină iar la nord este strada cu un imens stîlp de iluminat public, la lumina căruia se poate citi lejer. Norocul meu este că între stîlp și grădină este casa. Așadar, am o zonă de cățiva metri pătrați ceva mai feriți și cerul disponibil pentru observații doar spre est și spre sud.
Echipamentul folosit a fost Celestron C8 + reductor focală Celestron + Nikon D7000.
Ceea ce am omis, a fost un laptop pentru live-view și vizualizarea fotografiilor pentru evaluare. Data viitoare voi avea grijă să nu mai lucrez orbește. Dacă aveam feedback la cadrele trase, puteam face expuneri mai bune și la ultima sesiune puteam încadra mai bine. Dar așa este la debut, m-am lăsat furat de toate operațiile preliminare și am mai făcut și o mică sesiune de observații vizuale. Abia cînd telescopul s-a orientat spre zenit și aparatul foto spre pămînt mi-am dat seama că tebuie să adopt poziția culcat ca să vizez prin aparat. 
Bineînțeles că primul obiect vizat a fost M42, chiar dacă Orion se afla deasupra orașului, iar Saiph și Rigel abia se distingeau cu ochiul liber. Dar deh, M42 este o atracție pentru orice începător.
Apoi am ales o porțiune de cer mai ferită de poluare, respectiv M81 și M82. După aceea, în loc să mai trag cadre, m-am lăcomit să pozez și M106, care a ieșit încadrată aiurea, deoarece am mutat telescopul de pe M82 din GOTO și nu am mai verificat vizual.
Puse toate una peste alta, am reținut faptul că o mai bună organizare este esențală și prea multe ținte în aceeași sesiune sînt rețeta unui rasol.