-----------------------------------
moromete20ro
21 Mar 2012 20:23

Cooler pt SCT fara gaurire tub optic
-----------------------------------
Avand in vedere ca am un telescop Celestron C11 si in noptile de iarna temperatura scade de la o ora la alta creandu-mi astfel probleme la observatiile planetare din cauza turbulentelor create in tubul optic, mi-am muncit mintea vreo 2 luni ca sa gasesc o solutie pt a raci oglinda principala si a mentine permanent in timpul observatiilor temperatura din interiorul tubului optic egala cu cea din mediul ambiant. 

Am vazut cateva idei de coolere pe forumul CN insa cam toate presupuneau gaurirea tubului optic intr-un fel sau altul, ceea ce am vrut sa evit din toate punctele de vedere, iar coolerele de la Lymax/Geoptik mi s-au parut exagerat de scumpe (fara costul transportului) pt ceea ce sunt si fac.

Dupa ce am pus in functiune coolerul, aproape parca am alt telescop cand observ planetele. La telescoapele SCT mai mici poate turbulentele din tubul optic nu au un efect asa insemnat asupra calitatii imaginii, insa la un C11 am vazut ca lucrurile stau putin altfel.

Coolerul este compus dintr-un tub de extensie T2 de 40mm, o mini suflanta germana EBM Papst, doua placi de plastic, suruburi si ceva lipici.

Fiindca a trebuit sa improvizez, am folosit pe post de filtru contra prafului un ciorap de dama (tipic romaneste, nu?!) care nu apare in imagini. Daca aveti vreo sugestie de filtru, va rog sa-mi spuneti. 

In continuare o sa vedeti cateva imagini cu coolerul care l-am realizat si care sper sa le fie de folos tututror posesorilor de SCT-uri (exceptand cele EdgeHD) si chiar si Mak-uri.