-----------------------------------
moromete20ro
22 Mar 2012 23:16


-----------------------------------
E cel putin ciudat ce face Celestron (si Meade). Sa scoti pe piata EdgeHD cu guri de aerisire pasiva si sa nu montezi in ele cate un ventilator de cativa dolari, mi se pare fff. ciudat, avand in vedere ca telescoapele EdgeHD nu-s tocmai ieftine.

Meade scoate noua linie de SCT-uri LX800 care vor fi scumpe, dar nu au nici un fel racire activa, insa le marketeaza drept super telescoape pt astrofotografie si nu numai.

Pacat ca, Celestron si Meade nu vor (ca sigur pot) sa scoata un telescop complet din toate punctele de vedere, asa cum fac Intes Micro (care au montate si coolere). Celestron si Meade stiu ca telescoapele lor au nevoie de racire pt a ajunge la echilibru termic si pt a le putea folosi astfel la capacitate maxima, mai ales in noptile cu temperaturi in continua scadere, insa cu un cer cu putine turbulente atmosferice.

Pe de alta parte, asa ajungi la nenea ala de la DeepSpaceProducts.com care-ti vinde niste mini ventilatoare pt EdgeHD cu fabuloasa suma de vreo 200 USD. Tipul sta cu ochiul pe forumul CN permanent si cum apare un produs concurent cu ce vinde el, dar facut de un amator, se simte nevoit sa intervina si sa le arate la toti ce bube are produsul respectiv.

Dupa ce s-a oferit patronul de la DeepSpaceProducts sa-mi faca el un ventilator pt C11 (fara sa discutam de pret) care nu presupunea gaurirea tubului optic, mi-a zis dupa vreo luna ca n-are timp sa proiecteze coolerul pe PC. Apoi cand am vazut ca un amarat de cooler trebuie proiectat si ala pe PC si ca n-are timp sa-l creiereasca, mi s-a urcat la cap, mi-am muncit mintea si mi l-am facut singur.

Inteleg sa dai mai multi bani pe optica sau pe diverse accesorii prelucrate cu mare precizie, care nu si le poate face tot omu in garaj, dar nu ma pot impaca cu ideea sa dai 180 Euro pe un ventilator de C11, asa cum cere de ex. Geoptik, sau 130 USD (fara transportul pana in RO) cum cere Lymax (care e facut integral din plastic). In plus, nici nu le poti folosi in timpul observatiilor. Ma gandesc ca, cu 180 Euro sau 130 USD iti iei un telefon mobil bun care e mult mai complicat si greu de facut decat un ventilator, cred eu.