-----------------------------------
dragos.p
23 Mar 2012 12:21


-----------------------------------
Am sa va spun, o intamplare, mai degraba primul meu contact cu capitalismul salbatic"de pe la noi in europa. De profesie sunt inginer, constructor de drumuri, prin 97, cautam sa achizitionam o sararita un echipament de imprastiat sare, iarna care se monteaza pe o basculanta), ca niste buni romani ce suntem am fost prima data la singurul producator din tara, la tg secuiesc, unde am gasit o fabrica care aveea o suprafata cam cat un cartier din dorohoi si 2000 de angajati, si echipamentul costa circa 6000 de dolari(la data respectiva), pe atunci lucram pentru o firma italieneasca. Patronul a inceput sa zambeasca, si ne-a trimis la schmidt in italia pentru achizitionarea respectivului echipament, si ce credeti ca am gasit acolo, o hala cam cat sa intre 2 basculante in ea, si 4 negri"pe plantatie, si care produceau 4 echipamente pe zi, cam cat producea fabrica din tg secuiesc. Am ramas socat, ei practic nu manufacturau nimic, faceau proiectele si toate subansamblele le comandau la diversi furnizori, era doar creier pentru proiectare si 4 oameni la montaj cu echipamente foarte moderne. 
Lectia invatata, a fost ca este cea mai mare eroare sa le faci pe toate, specializarea era cheia succesului si creierul. Ca sa ai tu o masina e elcat, in primul rand este total neproductiv, cand poti sa comanzi piesa la un atelier care oricum are experienta muuuult mai mare si este specializat.
Iar secretul in a fabrica monturi, telscoape sau tot felul de instrumente, este de a apela la furnizori specializati, care in afara de ceea ce ai nevoie tu, ei traiesc si din alte lucrari. La vremea respectiva am fost foarte mirat, pentru ca nu intelegeam, un furnizor aplica si profitul, iar tu la randul tau aplici si tu profit, si asa creste pretul, in realitate nu este asa, specializarea duce la preturi eficiente, si asa traiesc bine"o paleta mai larga de firme...sper ca nu v-am plictisit.