-----------------------------------
Teo
23 Mar 2012 13:58


-----------------------------------
Monturile GO-TO sunt utile, evident. Tocmai de aceea s-au si inventat si au cerere pe piata.

Principalul motiv pentru care nu as investi intr-una, sunt banii.

Prefer ca acei bani sa ii investesc in optica de calitate. Intr-un instrument cu diametrul cat mai mare si cu prelucrare optica cat mai buna.

Chiar daca sa zicem montura GO-TO ar costa doar 25 % din pretul unui instrument performant, de ce sa nu am un instrument care putea sa vada cu 25 % mai mult sau mai bine ? Sau macar cu 10 % mai bine.

Fiecare gandeste dupa propriile principii.

Es prefera o luneta Takahashi de 130/1000 mm, APO ED pe o montura ecuatoriala clasica, dotata cu un singur motoras simplu doar pentru miscarea in ascensie dreapta ( urmarirea miscarii diurne ) , totul plasat pe un trepied solid din lemn de genul celor de la teodolite, decat un catadiptric de 8-10 inch care sa aiba si GO-TO.

E doar un exemplu si o parere. 

Pana la urma, a cauta pe cer un obiect e si o placere, nu un calvar.
E un motiv in plus, mai ales vara cand e cald afara sa petreci mai multe ore sub cerul instelat.
Atunci cand cauti ceva, poti din intamplare sa descoperi si alte obiecte care iti vor atrage atentia.
Eu merg intotdeauna pe principiul - Cat mai simplu dar sa fie performant si desi poate parea contradictorie ideea, totusi se poate.

As recurge la un GO-TO daca as dispune de foarte multi bani si as putea sa imi asigur 1-2 instrumente de foarte buna calitate, refractoare APO ED cu aperturi de 5- 6 inch si focale lungi.
Pana atunci strang bani pentru optica de calitate si ramane sa visez frumos.  :roll:

Succes !