-----------------------------------
Emil
24 Mar 2012 12:58


-----------------------------------
@ Vlad
Si eu vad un pic intunecata imaginea :-) insa netbook-ul nu este calibrat deci afirmatia referitoare la luminozitate are in acest caz o semnificatie limitata.
Idea cu tiparirea nu este rea atat timp cat imprimanta este si ea calibrata, cred ca ceva mai usor ar fi daca ai folosi o camera foto pentru calibrare, folosesti un carton gri pentru calibrare, un gri bine cunoscut ca valoare RGB si astfel configurezi monitorul pana cand imaginile sunt la fel. Nu recomand hartia alba de imprimanta pentru ca albul difera de la producator la producator.
Pe de alta parte pentru acest lucru (cartonul gri) trebuie sa faci mai multe cadre pe care sa le mediezi pentru a putea elimina deviatia de expunere produsa de catre camera. In general se recomanda trecerea camerei in spatiul de culoare tip Adobe si nu sRGB.
Totusi eu personal as merge pe idea de a imprumuta Spyder-ul de la prieteni pentru ca ochiul uman este subiectiv si in functie de varsta si profesiune o persoana poate detecta mai multe sau mai putine culori iar la punctele de alb, negru precum si la nuantele de gri e cam aceasi poveste, plus ca daca folosesti un monitor LCD (adica plat in general) perceptia culorilor va fi influentata si de unghiul fata de ecran, iar cu cat diagonala este mai mare apar deviatii mai mari...
Cred personal (dupa cateva incercari) ca calibrarea ochiometrica este, hm, cu cantec, diferentele intre calibrarea cu Syper si cu ochiul au fost mai mari decat mi-ar fi placut mie. Calitatea monitorului este foarte importanta, am calibrat monitorul unui prieten (Iiyama) iar singura problema a fost de luminozitate, culorile fiind redat corect de la bun inceput.

Emil